Amanda Mendiant
Foto: Sanna Dahlén

“Piteå är en utmärkt plats att skapa på”

Född och uppvuxen i Paris landade Amanda Mendiant som 16-åring i Piteå. Här har hon hittat ro att skapa sina karakteristiska verk som blandar fransk femininitet med skarpa, skandinaviska linjer.
Tack vare stans enkelhet hinner hon som egenföretagare varva tiden i ateljén med kallbad, tonårsbarn och middagar på kvarterskrogen.

Året var 1991 när Amanda Mendiant, idag bildkonstnär, illustratör och grafisk formgivare, valde att flytta från Paris till Piteå. Med en svensk mamma tillbringades en del lov och semestrar i Norrbotten.

– Jag har alltid varit nyfiken på att prova saker. När jag fick chansen att flytta till Sverige tog jag den. Det var lite som en befrielse. Som tonåring med allt vad det innebar behövde jag en paus från Paris och var redo för något nytt, säger Amanda Mendiant.

Men från Paris till Piteå – det måste ha varit ganska stora kontraster?

– Det var skönt att komma till en liten stad. Jag minns att det var som att komma hem. Piteå som stad var – och är – väldigt välkomnande. Paris ger mycket, men tar också en del energi. Det är en hårdare stad. I Piteå är folk vänliga, lättillgängliga.

När upptäckte du konsten?

– Jag har tecknat så länge jag kan minnas och har teckningar sparade från när jag var 3 år. Min mamma är bland annat fotograf och har fotograferat och målat hela min uppväxt. Men att min passion skulle bli mitt yrke var inte självklart. Jag stretade emot ganska länge. Jag var rädd att jag skulle bli less.

Det är lätt att tänka att Paris skulle locka någon som är konstnär – men du valde Piteå?

– Jag har en lägenhet i Montmartre i Paris också. Men idag som tonårsförälder skulle jag inte vilja bo där på heltid. Alla kreatörer påverkas av den miljö de befinner sig i. Jag älskar att åka dit och plöja museer och tanka energi. När jag samlat på mig det jag behöver så åker jag hem och kan hitta den arbetsro jag behöver. Här har jag ytor, lugn och ro. Jag skulle aldrig kunna ha det på samma sätt i Frankrike. Piteå är en utmärkt plats att skapa på.

Hur skulle du själv beskriva din konst?

– Jag målar väldigt mycket människor. Jag kommer hela tiden tillbaka till det. Kroppar och ansiktsuttryck. Att träffa nya människor inspirerar mig. Jag tittar mycket på fotografier, film och dans. Sedan har jag gått en lite annan väg in i konsten. Jag började inom skateboardkulturen på 90-talet. Det var som en explosion av kreativitet på alla fronter. Musik och konst – och uttrycken blandades hejdlöst medan man struntade i regler.

Hur inspirerar Piteå din konst?

– Det är nog främst genom vintern. Jag har en paradoxal relation till vintern. Samtidigt som den är lång och mörk, är det något med det karga landskapet. Skarpt och med mycket linjer. Det har smugit sig in i mitt skapande. Även integriteten, som jag upplever att många av oss här uppe har. Sedan har Piteå alltid varit snällt mot mig.

Foto: Sanna Dahlén

Hur då?

– Jag har alltid uppmuntrats och fått uppbackning. Man behöver inte armbåga sig fram på samma sätt som i en storstad. Det är inte så många steg för att få tag på någon. Oavsett ärende.

Vad är det bästa med Piteå?

– Den höga livskvaliteten. De stora ytorna. Att det är tryggt och nära havet. För mig som är egenföretagare är det även den ekonomiska tryggheten. Jag slipper den inre stressen. Och för mig som är ganska lättpåverkad så blir det som en fristad. Sedan värdesätter jag det rika sociala livet vi har här. Jag har nog aldrig haft så mycket vänner som nu. Folk umgås i sina hem. Bastar och lagar mat. Generellt tycker jag att det är en gemytlig stämning här. Det är mycket värme och folk tittar varandra i ögonen.

Vad får en inte missa om en besöker Piteå?

– Centrum Krog, en kvarterskrog med skön stämning. Dit går jag när jag saknar Paris. Det finns de i personalen som talar franska och jag känner mig som hemma där. Sedan Gläntan. Stranden med den mjukaste sanden. Vi brukar åka dit för att elda och ta ett kallt dopp.

Amanda och Piteå Science Park gör Piteå till en mer kreativ plats att bo på.

Fakta/Amanda Mendiant

Ålder: 49 år.
Bor: I villa på Annelund i Piteå.
Gör: Bildkonstnär, illustratör och grafisk formgivare. Även konstnärlig ledare/lektor på Grafisk design-utbildningen på Luleå tekniska universitet.
Smultronställe: Centrum Krog och Gläntan.

Dela sidan med en vän

Min story

”Det är väldigt tryggt och lugnt här i Piteå och det känns bra att kunna ge barnen den uppväxten”

I intervjun berättar Josefine bland annat om hur det är att vara influencer, hur det var att flytta upp till Piteå, hur det känns att barnen får växa upp i Piteå och hur hon träffade Emil Hansius.
Attraktivt boende

Kyrkbyn i Öjebyn – historiens vingslag fascinerar

Vi stannar till och andas in den kyliga kvällsluften. Det är något med den här platsen som bjuder in och fascinerar, historiens vingslag känns så närvarande. Vi blir stående en stund innan vi fortsätter mot bilen och kör hemåt. Kyrkbyn är helt enkelt en plats lätt att älska.
Min story

”Vi vill att Piteå ska bli känt som en stad där vi bryr oss om varandra och där vi hjälps åt.”  

Allt började med en vilja att göra skillnad. Det blev startskottet för föreningen Lilla Hjärtat, där omtanke och gemenskap har fått växa till något som berör hundratals människor i Piteå varje år. Genom julfiranden, aktiviteter och guldkant i vardagen skapar föreningen minnen och möjligheter för barn som annars kanske hade gått miste om dem. Med små handlingar som gör stor skillnad skapar föreningen aktiviteter för de barn och familjer som behöver det mest. Det här är berättelsen om hur engagemang och en stad som bryr sig kan göra skillnad.  
Min story

”Jag skulle vilja att det är Piteå som är den första staden man tänker på när man tänker på norra Sverige”

För gemene man är Emil känd som den humoristiska Pitebon som dricker cola ur en stövel, reagerar på TikTok's och kända svenska program, där han gärna slänger dåliga klipp i soptunnan. Vi fick en intervju med den omtyckta Piteå-ambassadören, där han berättar bland annat om uppväxten i Piteå, hur det kom sig att han började med YouTube, vad han har lärt sig sedan han fick barn och vad det innebär att vara "Pite-rik".
Mer av kul

”När man förstår hur tufft många ungdomar faktiskt har det och mår då finns ingen tvekan i hur mycket det här är värt”

När Malmgatan 5 slog upp dörrarna för första gången en kylig oktoberkväll 2023, strömmade ungdomarna in. Närmare 100 personer letade sig till den nyöppnade ungdomsgården, och sedan dess har lokalerna fyllts av skratt, gemenskap och nya vänskaper varje helg.
Attraktivt boende

Piteå om våren – en plats lätt att älska!

I älven som slingrar sig genom byn börjar isen röra på sig, spricker och släpper taget. Det brungula vattnet färgar isen och drar flaken med sig i sakta mak ner mot kraftverket. Jag tänker på hur vi brukade stå där som barn, nyfikna och lite för nära älvkanten.