Maria Öberg, landsbygdsutvecklare, Piteå kommun

Foto: Sara Lundberg

Text: Jessica Lindberg

”Vi behöver skapa bra förutsättningar för att kunna bo kvar och trivas, även på platser där avstånden är längre”

Med sina över 40 levande byar, från kust och skärgård till jordbruksbygder och skogslandskap, är landsbygden en av Piteås största tillgångar. Här bor och verkar hälften av kommunens invånare, och det är just den mångfalden av liv och plats som gör Piteå unikt.

Landsbygden är inte bara vacker att vistas i för rekreation och naturupplevelser, den är en viktig del av kommunens identitet och framtid. Att bevara och utveckla våra byar, vår kulturmiljö och vårt öppna landskap är därför en självklar del av samhällsbygget och framtiden.

– Byarna och landsbygden är en av våra största styrkor, här finns både drivkraft och en stark gemenskap som båda är avgörande för att bygga framtidstro och utveckla vår bygd, säger Maria Öberg, landsbygdsutvecklare på Piteå kommun.

Genom olika stöd och bidrag kan kommunen hjälpa till att skapa möjligheter för byarna att växa och utvecklas. Med satsningar som byapeng, stöd till närområdesutveckling och riktade insatser för kulturmiljöer kan goda idéer bli verklighet samtidigt som våra värdefulla kulturmiljöer och öppna landskap hålls levande och tillgängliga för alla. Exempelvis har satsningar på Solanderleden, Sjulnäs Garveri och Kyrkbyn fått stöd för olika projekt, och fler initiativ runtom i byarna är på gång.

– Har du idéer för din by? Hör av dig! Vi stöttar gärna med både inspiration, vägledning och rätt typ av stöd, säger Maria

Foto: Jessica Lindberg

För att stötta landsbygdens långsiktiga utveckling arbetar kommunen också strategiskt på fler olika plan. Fem landsbygdscentra – Hortlax, Rosvik, Roknäs/Sjulnäs, Norrfjärden och Jävre, har egna fördjupade översiktsplaner som pekar ut vägar för framtida boende, service och näringsliv. Parallellt tas ett särskilt program för glesbygdens utveckling fram, som ska stärka även de mer glest befolkade områdena i kommunen.

– Glesbygden är lika viktig som våra större byar. Vi behöver skapa bra förutsättningar för att kunna bo kvar och trivas, även på platser där avstånden är längre, säger Maria

Arbetet med landsbygdsutveckling behöver ske i nära samverkan mellan kommunen, föreningar, näringslivet men också invånarna själva. Små och stora initiativ bidrar tillsammans till att skapa en levande landsbygd med öppna landskap, kulturmiljöer och byarnas mötesplatser skapar värden för hela kommunen. Vår landsbygd berikar både de som bor där och de som vill ta del av natur och kultur – tillsammans skapar vi platser lätta att älska helt enkelt!

Dela sidan med en vän

Mer av kul
Kaleido

Kaleido – kulturmötesplatsen för alla åldrar mitt i centrala Piteå

Mitt i hjärtat av Piteå ligger Kaleido – en levande kulturmötesplats där människor i alla åldrar möts genom skapande, engagemang och gemenskap. "Man kan säga att vi är kulturföreningarnas sporthall" säger Anja, Jens och Mathias som jobbar på Kaleido.
Attraktivt boende

“Piteå är mycket stad i en liten kropp, om man kan uttrycka det så”

Hur ser en torsdagskväll ut i Munksund om fem, tio år? Kanske tar du bussen hem från jobbet, handlar något till middagen på vägen och stannar till vid lekplatsen där några grannar småpratar medan barnen leker. Det är frågor som Ella Nordlander, samhällsutvecklare och projektledare på Piteå kommun, arbetar med varje dag - ett jobb som balanserar mellan stora framtidsvisioner och piteåbons vardagspussel.
Min story
Sanna Dahlén Fotograf Piteå

“Jag har nog haft en fördel av min Pite-dialekt”

Sanna Dahlén är Stockholmsbaserade mode- och reklamfotografen från Piteå, som jobbat heltid med sitt stora intresse sedan hon var 24 år. I intervjun kan du läsa om hur Sannas intresse för skapande ledde henne till en karriär inom en tuff bransch och givetvis också om en gnutta hemlängtan och konkurrensfördelen med att prata Pite-dialekt i storstan.
Attraktivt boende
De räddar ett ödehus i Roknäs

Elin och Jim köpte byns spökhus – ett livstidsprojekt i Roknäs  

Med varsamma händer och envis kärlek tar Jim och Elin sig an den övergivna gården de förälskade sig i redan som unga. Här kan du läsa om drömmen om livet på landet i hembyn Roknäs, när byns spökhus som stått tomt i 100 år till slut fick nya ägare.
Min story

”Det är väldigt tryggt och lugnt här i Piteå och det känns bra att kunna ge barnen den uppväxten”

I intervjun berättar Josefine bland annat om hur det är att vara influencer, hur det var att flytta upp till Piteå, hur det känns att barnen får växa upp i Piteå och hur hon träffade Emil Hansius.
Attraktivt boende

Kyrkbyn i Öjebyn – historiens vingslag fascinerar

Vi stannar till och andas in den kyliga kvällsluften. Det är något med den här platsen som bjuder in och fascinerar, historiens vingslag känns så närvarande. Vi blir stående en stund innan vi fortsätter mot bilen och kör hemåt. Kyrkbyn är helt enkelt en plats lätt att älska.