Maria Öberg, landsbygdsutvecklare, Piteå kommun

Foto: Sara Lundberg

Text: Jessica Lindberg

”Vi behöver skapa bra förutsättningar för att kunna bo kvar och trivas, även på platser där avstånden är längre”

Med sina över 40 levande byar, från kust och skärgård till jordbruksbygder och skogslandskap, är landsbygden en av Piteås största tillgångar. Här bor och verkar hälften av kommunens invånare, och det är just den mångfalden av liv och plats som gör Piteå unikt.

Landsbygden är inte bara vacker att vistas i för rekreation och naturupplevelser, den är en viktig del av kommunens identitet och framtid. Att bevara och utveckla våra byar, vår kulturmiljö och vårt öppna landskap är därför en självklar del av samhällsbygget och framtiden.

– Byarna och landsbygden är en av våra största styrkor, här finns både drivkraft och en stark gemenskap som båda är avgörande för att bygga framtidstro och utveckla vår bygd, säger Maria Öberg, landsbygdsutvecklare på Piteå kommun.

Genom olika stöd och bidrag kan kommunen hjälpa till att skapa möjligheter för byarna att växa och utvecklas. Med satsningar som byapeng, stöd till närområdesutveckling och riktade insatser för kulturmiljöer kan goda idéer bli verklighet samtidigt som våra värdefulla kulturmiljöer och öppna landskap hålls levande och tillgängliga för alla. Exempelvis har satsningar på Solanderleden, Sjulnäs Garveri och Kyrkbyn fått stöd för olika projekt, och fler initiativ runtom i byarna är på gång.

– Har du idéer för din by? Hör av dig! Vi stöttar gärna med både inspiration, vägledning och rätt typ av stöd, säger Maria

Foto: Jessica Lindberg

För att stötta landsbygdens långsiktiga utveckling arbetar kommunen också strategiskt på fler olika plan. Fem landsbygdscentra – Hortlax, Rosvik, Roknäs/Sjulnäs, Norrfjärden och Jävre, har egna fördjupade översiktsplaner som pekar ut vägar för framtida boende, service och näringsliv. Parallellt tas ett särskilt program för glesbygdens utveckling fram, som ska stärka även de mer glest befolkade områdena i kommunen.

– Glesbygden är lika viktig som våra större byar. Vi behöver skapa bra förutsättningar för att kunna bo kvar och trivas, även på platser där avstånden är längre, säger Maria

Arbetet med landsbygdsutveckling behöver ske i nära samverkan mellan kommunen, föreningar, näringslivet men också invånarna själva. Små och stora initiativ bidrar tillsammans till att skapa en levande landsbygd med öppna landskap, kulturmiljöer och byarnas mötesplatser skapar värden för hela kommunen. Vår landsbygd berikar både de som bor där och de som vill ta del av natur och kultur – tillsammans skapar vi platser lätta att älska helt enkelt!

Dela sidan med en vän

Min story

Hur låter en stad? Hans har tonsatt Piteå

Med elektroniska toner, nynnande slingor och en känsla för platsen har tonsättaren Hans Lennart Jonsäll skapat ett musikaliskt porträtt av Piteå. Men hur låter egentligen en stad? Kan man höra skogen? Känna kusten? Fånga stämningar och människor i en enda melodi? Det är precis vad Hans har försökt göra i ett lite annorlunda uppdrag, nämligen att tonsätta Piteå. Resultatet är en ny musikslinga som kommer att höras i Piteå Stories podden, i sociala medier och i annat material som berättar om platsen Piteå. Musiken ska skapa känsla, igenkänning och närvaro.
Min story

“Det är ingen kriminalitet här och jag är aldrig rädd när jag går hem från kompisarna eller jobbet på kvällen.”

Från krigets Eritrea till tryggheten i Piteå. När Selamawit Yohannes kom till Sverige efter tre år på flykt var det lugn och ro hon längtade efter – och det fann hon i Piteå. I dag arbetar hon som undersköterska och beskriver staden som en plats full av vänliga människor och trygghet.
Starkt näringsliv

För ett bättre Piteå – en ny mötesplats växer fram på Acusticumområdet 

Vad kan vi tillsammans göra för att skapa en bättre framtid för våra unga? Det är en fråga som lett till många viktiga samtal på bred front och har väckt initiativ från flera håll inom Piteås näringsliv. Bakom initiativet För ett bättre Piteå står Piteå Science Park, Piteå Näringsfastigheter och Piteå kommun. Tillsammans med andra aktörer vill de skapa en trygg och meningsfull mötesplats där ungas välmående sätts i centrum.
Min story

“Jag vill att alla ska bli sedda av mig”

Under åren har Magnus hunnit vara både spelare, kassör, ordförande, ledare och allt-i-allo. Han har startat pojklag, flicklag och damlag, och ritat fler spelplaner än de flesta ser i sin livstid.
Attraktivt boende

Försommarkvällar på Rådhustorget

Jag kommer gående mot Rådhustorget, och redan på håll ser jag hur folk har slagit sig ner överallt. Några äldre sitter på bänkarna utanför museet och tittar på folk som går över torget. Vid uteserveringarna sitter par och kompisgäng, en del med något kallt att dricka, andra njuter av en härlig middag och några bara scrollar på sina telefoner medan de småpratar.
Mer av kul
Kaleido

Kaleido – kulturmötesplatsen för alla åldrar mitt i centrala Piteå

Mitt i hjärtat av Piteå ligger Kaleido – en levande kulturmötesplats där människor i alla åldrar möts genom skapande, engagemang och gemenskap. "Man kan säga att vi är kulturföreningarnas sporthall" säger Anja, Jens och Mathias som jobbar på Kaleido.