Kaleido

Anja, Mathias & Jens på Kaleido

Foto & Text: Sara Lundberg

“Man kan säga att vi är kulturföreningarnas sporthall”

Mitt i hjärtat av Piteå ligger Kaleido – en levande kulturmötesplats där människor i alla åldrar möts genom skapande, engagemang och gemenskap. På Kaleido, som tar emot 25 000 besökare varje år får både nya idéer och gamla drömmar ta plats och tröskeln är låg för den som vill arrangera, delta eller bara vara en del av en varm gemenskap som gör det lätt att känna sig som hemma. Medarbetarna beskriver verksamheten som en sporthall för kulturföreningarna och Kaleido erbjuder en öppen dörr till kulturen – både för den som vill skapa och den som vill uppleva.

Det är en lite småkylig vårdag när jag besöker Kaleido, kulturmötesplatsen för alla åldrar mitt i centrala Piteå, men väl inne i den häftiga byggnaden möts jag av en varm och inbjudande atmosfär, både från personalen och lokalen.

På Kaleido välkomnas jag av Anja, Mathias och Jens som alla genom verksamheten på Kaleido får jobba med något som de brinner för.

Här på Kaleido är alla välkomna, på en plats där man möts genom gemensamma intressen. Att detta är en plats där man kan skapa känns i väggarna. Just precis vid mitt besök firar Kaleido 10 år. Lokalen är klädd med ballonger och vimplar hänger från taket. Scenen är som alltid riggad och klar för nästa akt att kliva på och den har också en central roll i lokalen. Här finns även ett fik, en konsthall och en ateljé gjord för skapande, där man får spilla på golvet och där färgen står framme och penslarna till synes knappt hinner torka innan de får arbeta igen. Anja berättar att just ateljén på Kaleido är unik för hela Norrbotten med sin storlek och tillgänglighet. Ateljén är också gratis för föreningarna att hyra.

– Man kan säga att vi är kulturföreningarnas sporthall, en mötesplats där man både kan få möjlighet att producera och konsumera kultur, säger Anja, som jobbar som ungdomskonsulent på Kaleido

– Alla människor vill känna ett sammanhang och här på Kaleido har vi 25 000 besökare varje år. Om man pratar om mötesplatser kommer lika många på våra arrangemang för att mötas som för att delta i specifika arrangemang. Det är superviktigt. Det kan också vara en ingång för nyinflyttade att hitta en plats. Det blir en väg in till ett socialt sammanhang berättar konstpedagogen Jens.

På Kaleido möts både stora och små kulturföreningar, studieförbund, företag och eldsjälar med ett gemensamt mål, att man vill skapa något, engagera sig och ta del av eller bidra till Piteås kulturscen.

– Hos oss är tröskeln låg för den som vill arrangera något. Vi vill att unga arrangörer själva ska få vara delaktiga och drivande. De får stöd och kan söka pengar av oss, berättar Anja

– Allt finns redan här och det tar inte många minuter att få klart scenen, den är riggad och klar med ljud och ljus. Dessutom är scenen precis lagom stor för mindre arrangemang och man kommer väldigt nära publiken, säger samordnaren Mathias.

Anja, Mathias och Jens visar mig runt i den moderna lokalen med högt i tak och stora fönster.  Vi tittar in i den stora konsthallen, där det just nu hänger en häftig utställning av Stockholmsbaserade konstnären Kristina Skantze. Här i konsthallen är det oftast konstpedagogen Jens som håller till. Här tar Jens emot både skolklasser, förskolegrupper och konstintresserade. Jens berättar att även turister brukar hitta in till konsthallen.

-Man kan alltid besöka Konsthallen. Till oss kommer både franska turister och ungdomar som väntar på bussen, berättar Jens

Kaleido

Anja Lundström
Foto: Sara Lundberg

Målet för verksamheten på Kaleido är att den som besöker Kaleido ska känna sig trygg att komma dit och våga komma in med ett öppet sinne. Här är man välkommen att komma med en idé oavsett om man är ung, vuxen eller pensionär.

– Vi vill att besökarna ska få en upplevelse när de kommer hit. Det ska vara som ett kaleidoskop, man kan snurra runt och skaka på det och sen blir det något nytt, lokalerna kan förändras, förklarar Mathias.

På frågan vad som gör Kaleido unikt berättar Anja, Jens och Mathias att de är väldigt nöjda med mixen av både människor och aktiviteter. På Kaleido är det högt och lågt, smalt och brett och här möts både unga och gamla.

– Ibland har vi supersmala grejer och ibland breda grejer. Vi vill att Piteborna ska känna att deras idéer kan genomföras här, berättar Anja. Vi har stickjuntor, barngrupper, ungdomar, turnerande musiker, konstintresserade… vi har ett brett spann på både målgrupp och arrangörer. Det kan vara en Augustpris-författare eller ett band som ska göra sin första grej. Det är en plats för många, säger Anja

Varför tror ni att sådana här öppna mötesplatser är viktiga för ett samhälle?

– Att som medborgare känna att man kan delta och forma ett utbud är viktigt. Piteborna har ett jättebra tillfälle att själva sätta sin prägel på det kulturella utbudet i stan. Ibland uttrycker folk att de upplever att någon typ av utbud saknas i stan. Då brukar vi försöka peppa personen till att själv arrangera och visa på möjligheter. Vi lotsar ofta folk till olika samarbeten och lösningar för sina idéer. Människor har ett behov av att uttrycka sig, det kan man göra här, säger Mathias

Jens, Mathias och Anja är överens om att kultur är en hörnsten i en levande stad och att kulturen är otroligt viktig för ett samhälles utveckling. De berättar att de är glada över att få vara en del av Piteås kulturliv och trycker på hur meningsfullt det är att få vara en möjliggörare som underlättar för föreningslivet att skapa sin verksamhet. De lyfter också Piteå Kommuns satsningar på kulturlivet som något väldigt positivt.

– I Piteå finns många som engagerar sig för kulturen. Nationellt så är det mycket nedskärningar på kultursidan, både för folkhögskolor och studieförbund. Men jag tycker det känns kul att Piteå Kommun väljer att gå mot strömmen och öka stöden till föreningslivet, säger Jens

Det är inte svårt att se att Anja, Mathias och Jens verkligen brinner för sitt jobb och att de har roligt tillsammans. De uttrycker alla tre en stor tacksamhet över att få jobba med något som är både roligt och meningsfullt.

– Vi får mycket feedback och det gör mig ofta känslosam. Dels från unga som känner adrenalinet från att ha arrangerat ett eget lyckat evenemang. Men också från föräldrar som berättar att deras barn haft sommarjobb hos oss. Att Kaleido, som en plats långt från skolans värld ger ungdomarna ett ställe där de kan vara sig själva och träffa likasinnade. För det är inte alltid så lätt alla gånger. Då är det verkligen lätt att känna att vi arbetar med något mycket meningsfullt, säger Anja.

– Ja, och det är så lyxigt att få jobba tillsammans med alla eldsjälar som engagerar sig i huset. Vi ska värna om våra ideella kulturföreningar. De bidrar oerhört mycket till hela stadens kulturutbud, avslutar Mathias.

När jag lämnar Kaleido den här småkyliga vårdagen är det med en varm känsla i kroppen. Kanske är det kaffet från fiket, kanske är det samtalen och känslan av att innanför väggarna bubblar något levande – en ständig rörelse av idéer, uttryck och möten. Det är lätt att förstå varför så många hittar hit, och varför Kaleido blivit en självklar del i stadens kulturliv.

Det är inte bara en plats för musik, konst eller stickjuntor – det är en plats där människor får växa. Där ungdomar vågar ta plats, där föreningslivet får utrymme och där kultur får vara både lågmäld och högljudd.

Och kanske är det just det som gör Kaleido unikt. Att det inte bara handlar om vad som händer på scenen eller i ateljén – utan om vilka vi får vara när vi kliver in genom dörren.

Dela sidan med en vän

Attraktivt boende

“Byarna och landsbygden är en av våra största styrkor, här finns både drivkraft och en stark gemenskap”

Med sina över 40 byar, från kust och skärgård till jordbruksbygder och skogslandskap, är landsbygden en av Piteås största tillgångar.
Attraktivt boende

“Piteå är mycket stad i en liten kropp, om man kan uttrycka det så”

Hur ser en torsdagskväll ut i Munksund om fem, tio år? Kanske tar du bussen hem från jobbet, handlar något till middagen på vägen och stannar till vid lekplatsen där några grannar småpratar medan barnen leker. Det är frågor som Ella Nordlander, samhällsutvecklare och projektledare på Piteå kommun, arbetar med varje dag - ett jobb som balanserar mellan stora framtidsvisioner och piteåbons vardagspussel.
Min story
Sanna Dahlén Fotograf Piteå

“Jag har nog haft en fördel av min Pite-dialekt”

Sanna Dahlén är Stockholmsbaserade mode- och reklamfotografen från Piteå, som jobbat heltid med sitt stora intresse sedan hon var 24 år. I intervjun kan du läsa om hur Sannas intresse för skapande ledde henne till en karriär inom en tuff bransch och givetvis också om en gnutta hemlängtan och konkurrensfördelen med att prata Pite-dialekt i storstan.
Attraktivt boende
De räddar ett ödehus i Roknäs

Elin och Jim köpte byns spökhus – ett livstidsprojekt i Roknäs  

Med varsamma händer och envis kärlek tar Jim och Elin sig an den övergivna gården de förälskade sig i redan som unga. Här kan du läsa om drömmen om livet på landet i hembyn Roknäs, när byns spökhus som stått tomt i 100 år till slut fick nya ägare.
Min story

”Det är väldigt tryggt och lugnt här i Piteå och det känns bra att kunna ge barnen den uppväxten”

I intervjun berättar Josefine bland annat om hur det är att vara influencer, hur det var att flytta upp till Piteå, hur det känns att barnen får växa upp i Piteå och hur hon träffade Emil Hansius.
Attraktivt boende

Kyrkbyn i Öjebyn – historiens vingslag fascinerar

Vi stannar till och andas in den kyliga kvällsluften. Det är något med den här platsen som bjuder in och fascinerar, historiens vingslag känns så närvarande. Vi blir stående en stund innan vi fortsätter mot bilen och kör hemåt. Kyrkbyn är helt enkelt en plats lätt att älska.