Erik Lundberg
Foto: Sanna Dahlén

“I Piteå är det rimligt avstånd till allt”

En perfekt plats som balanserar på rätt sida av gränsen mellan småstadsidyll och storstadskomplex. När Erik Lundberg beskriver Piteå är det med ord som trivsamt, tryggt och med allt inom rimliga avstånd. På 25 minuter åker han från det sociala jobbet på Pireva till en av kommunens ensligare stugor.

Det kanske låter märkligt men faktum är att en stor del av Erik Lundbergs liv har kretsat kring återvinningscentralen på Bredviksberget i Piteå. Uppväxten tillbringades på familjens bondgård i Öjebyn, cirka två kilometer från Bredviksberget. Och även om han idag flyttat från området är det här han nu jobbar.

Vad är grejen med återvinningscentralen egentligen?

– Haha, det är nog snarare återvinningssidan som lockat. Både privat och arbetsmässigt. Jag gick skola för att bli bilmekaniker men insåg att det inte riktigt var min grej. Men återanvändning är spännande. Att fundera på hur vi kan laga och använda vidare. Privat har jag en gammal Harley Davidson som står i garaget som jag försöker få liv i. Det finns något meditativt med det.

Hur då?

– Det är avkopplande att få ihop två delar med varandra, få dem att passa perfekt. När det kommer till motorcyklar har jag märkt att jag hellre meckar med dem än faktiskt åker. Det är en väldigt härlig känsla att få liv i något som varit trasigt och som ingen vill ha.

Hur hamnade du på Pireva?

– Jag har alltid jobbat inom återvinning men inledningsvis inom skrotbranschen. 2017 blev jag arbetsledare på Pireva. Sedan 2020 jobbar jag som driftledare och känner att jag hamnat rätt. Jag tycker om det sociala mellan människor. Det är personalen som driver vår verksamhet, jag vill att de ska trivas och må bra på jobbet. Överlag står vi inför en spännande utveckling på Pireva. Även om det hänt, och fortfarande händer mycket inom återvinning, tror jag att vi bara är i början av vår resa.

Har du alltid bott i Piteå?

– Ja. Någon gång har jag och min fru sagt att det vore kul att prova på att bo i en större stad. Men sen landar vi alltid i: nä, vi gillar att bo här. Jag tycker om småstadslivet, tryggheten och att man vet vad man har och var man har det. Jag tycker att Piteå är unikt på det sättet att stan balanserar på gränsen mellan mindre och större stad. Vi har det nära, gemytliga samtidigt som vi är en turiststad där det finns utrymme för satsningar och större arrangemang.

Foto: Sanna Dahlén

Vad är det absolut bästa med Piteå enligt dig?

– Om man gillar alla årstider – och tydliga årstider – så är Piteå den perfekta platsen. En fantastisk sommarstad då det händer mycket och så riktiga vintrar med nära tillgång till skidåkning och fjäll. Överhuvudtaget är det rimliga avstånd till allt här.

Vad gör du och familjen på fritiden?

– Det blir mycket träning. Vi gillar att vara i naturen. Cyklar eller vandrar i fjällen. Vi har en liten stuga vid Piteälven som vi gärna är i. Vi lyckades hitta den ensligaste stugan i Piteå kommun, 25 min från vårt hus på Pitholm. Det är en stor kontrast men jag söker mig gärna bort från folk när jag är ledig.

Vad skulle du tipsa om till någon som aldrig besökt Piteå?

– Jag skulle säga att Piteå utmärker sig för sin bredd. Så de allra flesta kan nog hitta något som de tycker om här. Men om man vill se något udda tycker jag att man ska gå ned till Konstparken vid kanalen. Där finns mycket att se, bland annat Torbjörn Bergs enastående konst. Han har samlat skrot och skapat fantastiska konstverk. Jag har följt hans resa sedan han började. Han samlade mycket skrot, bland annat på min tidigare arbetsplats. Så vissa av hans verk har jag fått bistå med material till.

Erik och Pireva göra Piteå till en mer hållbar plats att bo på.

Fakta/Erik Lundberg

Ålder: 38 år.
Bor: I villa i Pitholm i Piteå.
Gör: Driftledare på Pireva.
Smultronställe: Stugan vid Piteälven.

Dela sidan med en vän

Min story

”Det är väldigt tryggt och lugnt här i Piteå och det känns bra att kunna ge barnen den uppväxten”

I intervjun berättar Josefine bland annat om hur det är att vara influencer, hur det var att flytta upp till Piteå, hur det känns att barnen får växa upp i Piteå och hur hon träffade Emil Hansius.
Attraktivt boende

Kyrkbyn i Öjebyn – historiens vingslag fascinerar

Vi stannar till och andas in den kyliga kvällsluften. Det är något med den här platsen som bjuder in och fascinerar, historiens vingslag känns så närvarande. Vi blir stående en stund innan vi fortsätter mot bilen och kör hemåt. Kyrkbyn är helt enkelt en plats lätt att älska.
Min story

”Vi vill att Piteå ska bli känt som en stad där vi bryr oss om varandra och där vi hjälps åt.”  

Allt började med en vilja att göra skillnad. Det blev startskottet för föreningen Lilla Hjärtat, där omtanke och gemenskap har fått växa till något som berör hundratals människor i Piteå varje år. Genom julfiranden, aktiviteter och guldkant i vardagen skapar föreningen minnen och möjligheter för barn som annars kanske hade gått miste om dem. Med små handlingar som gör stor skillnad skapar föreningen aktiviteter för de barn och familjer som behöver det mest. Det här är berättelsen om hur engagemang och en stad som bryr sig kan göra skillnad.  
Min story

”Jag skulle vilja att det är Piteå som är den första staden man tänker på när man tänker på norra Sverige”

För gemene man är Emil känd som den humoristiska Pitebon som dricker cola ur en stövel, reagerar på TikTok's och kända svenska program, där han gärna slänger dåliga klipp i soptunnan. Vi fick en intervju med den omtyckta Piteå-ambassadören, där han berättar bland annat om uppväxten i Piteå, hur det kom sig att han började med YouTube, vad han har lärt sig sedan han fick barn och vad det innebär att vara "Pite-rik".
Mer av kul

”När man förstår hur tufft många ungdomar faktiskt har det och mår då finns ingen tvekan i hur mycket det här är värt”

När Malmgatan 5 slog upp dörrarna för första gången en kylig oktoberkväll 2023, strömmade ungdomarna in. Närmare 100 personer letade sig till den nyöppnade ungdomsgården, och sedan dess har lokalerna fyllts av skratt, gemenskap och nya vänskaper varje helg.
Attraktivt boende

Piteå om våren – en plats lätt att älska!

I älven som slingrar sig genom byn börjar isen röra på sig, spricker och släpper taget. Det brungula vattnet färgar isen och drar flaken med sig i sakta mak ner mot kraftverket. Jag tänker på hur vi brukade stå där som barn, nyfikna och lite för nära älvkanten.