Josefine Kitti Lifestyleinfluencer

Josefine Kitti
Text & Foto: Sara Lundberg

”Det är väldigt tryggt och lugnt här i Piteå och det känns bra att kunna ge barnen den uppväxten”

Josefine Kitti, född och uppvuxen i Norrköping, är lifestyleinfluencern och kreatören som hittade kärleken och flyttade upp till Piteå. I intervjun berättar Josefine bland annat om hur det är att vara influencer, hur det var att flytta upp till Piteå, hur det känns att barnen får växa upp i Piteå och hur hon träffade Emil Hansius.

Du hittar Josefine på Instagram, där hon delar med sig av inredning och livet som tvillingmamma. Många känner igen Josefine Kitti som Emil Hansius sambo, men faktum är att även Josefine kan försörja sig på sina sociala medier och även hon har startat företag för att driva sina kanaler och gör många samarbeten med kända varumärken som till exempel Lyko och önskefoto. Just nu är Instagram Josefines största kanal, där hon har nästan 100K följare, men hon har även startat en YouTube-kanal där hon kommer dela så kallade Vloggar från sin vardag.

– Mitt mål är att mina följare ska känna att mina kanaler är en trygg plats, där det känns härligt, bra och inspirerande att vara. Kanske kan någon hitta inspiration i det jag skapar?

Josefine har alltid gillat att skapa och pyssla, redan som ung gillade Josefine att vara kreativ och pysslade mycket.

– Även musik har varit en stor del av mitt liv. Jag sjöng och spelade gitarr. Numera säger tvillingarna ”tyst mamma” när jag sjunger, säger Josefine och skrattar.

Josefine lever mångas dröm och trivs med sin tillvaro som influencer och tycker det är både roligt och inspirerande att kunna försörja sig på sitt stora intresse. Men hon berättar också att det ibland är en väldigt stor press på vad man skapar och lägger ut.

– Jag har alltid varit väldigt prestationsstyrd i allt jag har gjort. Jag vill uppåt och framåt, det blir en väldigt stor press när många ser det man gör. Man får jobba med sig själv och släppa kontrollen, för att inte värdera sig själv utifrån hur det går på sociala medier. Det var som när jag släppte min första Vlogg, jag var så självkritisk, men den har fått jättebra respons. Det är så lätt att hitta fel när man tittar på sig själv. Men det gäller att försöka lita på sin egen förmåga.

Vad är det bästa och sämsta med influenceryrket tycker du?

– Det bästa måste vara friheten. 99% av mina jobb kan jag göra hemifrån. Jag kan jobba från vart jag vill och gillar att jag får vara kreativ och skapa. Dessutom kan jag själv välja mina egna tider. Det trivs jag med. Sen har jag väldigt fin kontakt med mina följare, folk är så himla snälla och jag får aldrig några elaka kommentarer.

Josefine berättar att hon har varit noga med att välja sina samarbetspartners då hon tycker det är viktigt att de företag som hon jobbar med är företag som hon vill jobba med.

– Jag jobbar bara med företag som jag står bakom och tackar nej till sånt som inte känns bra. Flera av företagen jag jobbar med kommer tillbaka, det är roligt.

Josefine berättar att det också innebär en del press att jobba med sociala medier och Josefine får jobba en hel del med att stå emot för att inte bli för självkritisk.

– Det är stor press att leverera och det är lätt att bli negativ mot sig själv. Jag blir självkritisk. Vissa grejer stannar i utkast för att det inte känns nog bra. Men jag tycker jag har blivit bättre på att våga och mer bekväm att stå framför kameran.

Hur är det att vara en offentlig person?

Det är smickrande att folk känner igen en, vi har så snälla följare och det är roligt att folk vill följa ens vardag. Från början var jag mer på sidan av Emil innan jag var med mer i kanalen. Jag visste ju vad jag gav mig in på. Det händer att folk stannar mig på stan och vill ta bild eller prata, det är jättekul att folk kommer fram. Det är smickrande.

Foto: Sara Lundberg

I början av 2020 träffade Josefine Emil Hansius, efter att ha skrivit ett DM till honom på sociala medier.

– Inte för att jag var intresserad… men jag tyckte Emil verkade vara en fin person. Vi skrev lite med varandra, sen bjöd Emil ut mig på dejt och på den vägen var det. Vi hittade varandra direkt.

Strax efter Josefine och Emil hade träffats första gången kom pandemin och Josefine berättar att det var tufft att ta sig till varandra under pandemin. Det är exakt 100 mil mellan Piteå och Norrköping där Josefine bodde. Ganska snabbt kände Emil och Josefine att de ville bo tillsammans. De träffades i januari och flyttade ihop i juni. Josefine hade precis fått ett nytt jobb i Linköping där hon var med och startade upp en ny HM-butik. Men Emil hade ett flexibelt jobb och det var lättare för honom att flytta, så han flyttade ned till Josefine i Linköping. Josefine berättar att hon inte trivdes i Linköping och valet att flytta till Piteå kändes enkelt.

– Emil hade sagt till mig att ”om jag flyttar ned, då ska du flytta med mig upp sen”. För Emil är familjen väldigt viktig och jag märkte att Emil saknade sin familj så himla mycket, det bidrog till beslutet att flytta upp till Piteå. Emil sålde verkligen in Piteå med bra grejer, hur tryggt det är, hur vackert det är, att man kan köra snöskoter och grilla, ta sig ut i naturen, ut på stugan, åka vattenskoter, midnattssolen… Dessutom älskar jag norrsken, säger Josefine.

Ganska snabbt efter flytten blev Josefine gravid. För två och ett halvt år sedan föddes sedan tvillingarna Leo och Lily.

– När vi fick reda på att vi var gravida kändes det att vi var i rätt stad, det är väldigt tryggt och lugnt här i Piteå och det känns bra att kunna ge barnen den uppväxten. Det är nära till allt och det är en fin natur det känns jättebra. Det känns fint att barnen får växa upp i ett lugn. Dessutom känns förskolan jättebra och det är bra pedagoger.

Vad tänkte du om Piteå innan du flyttade hit?

– De fördomarna man hade om norra Sverige var att städerna skulle kännas mindre, att det inte fanns butiker. Det är mer människor här uppe än vad man tror. En annan fördom var kylan. Även fast det är minus 20 så är det inte lika kallt. Jag minns en gång när jag såg på vädret med min mamma, det skulle vara -30 där uppe, då tänkte jag fy fan där skulle jag aldrig kunna bo, några år senare bodde jag där, säger Josefine och skrattar.

Hur var det att komma till Piteå som nyinflyttad?

– Jag tycker faktiskt att det har varit ganska svårt att hitta mötesplatser och sammanhang där man kan lära känna nya vänner, det är nog lite svårare i vuxen ålder. Jag umgås mest med Emil och hans kompisar. Jag har ju varit på öppna förskolan och så med barnen, men det är inte så lätt att komma någon nära. Vi träffar grannar. Men jag tycker det är svårt att hitta sammanhangen vart man ska träffa nya människor.

Det jag gillar med Piteå är att alla hälsar, när man går på promenad så hälsar alla, på så sätt är Piteborna väldigt inbjudande, men just att komma in i en umgängeskrets är svårare.

 Vad tänker du om utbudet i Piteå?

Vi har många fina och bra restauranger med hög kvalitet, men jag skulle vilja ha ett mellanting, typ libanesiskt. Just nu är det antingen lyx eller snabbmat. Vi är egentligen ganska dåliga på att utforska stan kulturellt, vi är mycket hemma med barnen och kommer inte ut så mycket. När vi inte är hemma åker vi ofta iväg på resor och ibland åker vi till Stockholm på jobb. Jag tycker egentligen att det mesta man behöver finns i Piteå, men det är klart att man saknar vissa butiker.

Vad skulle du säga är det bästa och sämsta med Piteå?

Det bästa är lugnet. Det är en vacker stad med trevliga människor. Det sämsta måste vara att det är vinter i tio månader, säger Josefine och skrattar.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att flytta till Piteå?

Gör det! Jag tycker det är en jättefin och härlig stad att bo i. Man ska prova. Man kan ju alltid flytta tillbaka om man inte skulle trivas, men det tror jag att man gör.

Josefine Kitti

Ålder: 29 år

Bor: I villa tillsammans med sambon Emil, tvillingarna Leo och Lily och hunden Milo

Gör: Influencer

Smultronställe: Beas Rökeri & Hamncafé i Jävre

Dela sidan med en vän

Attraktivt boende

Kyrkbyn i Öjebyn – historiens vingslag fascinerar

Vi stannar till och andas in den kyliga kvällsluften. Det är något med den här platsen som bjuder in och fascinerar, historiens vingslag känns så närvarande. Vi blir stående en stund innan vi fortsätter mot bilen och kör hemåt. Kyrkbyn är helt enkelt en plats lätt att älska.
Min story

”Vi vill att Piteå ska bli känt som en stad där vi bryr oss om varandra och där vi hjälps åt.”  

Allt började med en vilja att göra skillnad. Det blev startskottet för föreningen Lilla Hjärtat, där omtanke och gemenskap har fått växa till något som berör hundratals människor i Piteå varje år. Genom julfiranden, aktiviteter och guldkant i vardagen skapar föreningen minnen och möjligheter för barn som annars kanske hade gått miste om dem. Med små handlingar som gör stor skillnad skapar föreningen aktiviteter för de barn och familjer som behöver det mest. Det här är berättelsen om hur engagemang och en stad som bryr sig kan göra skillnad.  
Min story

”Jag skulle vilja att det är Piteå som är den första staden man tänker på när man tänker på norra Sverige”

För gemene man är Emil känd som den humoristiska Pitebon som dricker cola ur en stövel, reagerar på TikTok's och kända svenska program, där han gärna slänger dåliga klipp i soptunnan. Vi fick en intervju med den omtyckta Piteå-ambassadören, där han berättar bland annat om uppväxten i Piteå, hur det kom sig att han började med YouTube, vad han har lärt sig sedan han fick barn och vad det innebär att vara "Pite-rik".
Mer av kul

”När man förstår hur tufft många ungdomar faktiskt har det och mår då finns ingen tvekan i hur mycket det här är värt”

När Malmgatan 5 slog upp dörrarna för första gången en kylig oktoberkväll 2023, strömmade ungdomarna in. Närmare 100 personer letade sig till den nyöppnade ungdomsgården, och sedan dess har lokalerna fyllts av skratt, gemenskap och nya vänskaper varje helg.
Attraktivt boende

Piteå om våren – en plats lätt att älska!

I älven som slingrar sig genom byn börjar isen röra på sig, spricker och släpper taget. Det brungula vattnet färgar isen och drar flaken med sig i sakta mak ner mot kraftverket. Jag tänker på hur vi brukade stå där som barn, nyfikna och lite för nära älvkanten.
Starkt näringsliv

“Jag tycker det verkar som att kommunen står närmare näringslivet i Piteå. De verkar vara nyfikna och vill bidra och skapa förutsättningar för besöksnäringen”

Med en uppväxt där fjällturismen präglade hela byn och dess 100 invånare, en orubblig tro på sina idéer och en karriär som startade i eventvärlden, berättar Sabina om sin resa som kantats av mod och entreprenörskap, men också av att våga misslyckas och resa sig stark ur besvikelser.