Lina Danielsson
Foto: Sanna Dahlén

“Från Piteå når jag hela världen”

Efter en svängom ute i världen tog kärleken henne hem igen. Med ett utmanande jobb högt upp på önskelistan började Lina Danielsson på Smurfit Westrock.
Idag sitter hon på ett av Piteås mest internationella jobb, samtidigt som lugnet finns precis bakom knuten.

I Philadelphia saknade hon det varma och genuina en mindre stad ofta erbjuder. I Göteborg var det bristen på vinter och tydliga årstidsväxlingar som fick henne att längta hem. Att landa hemma har gett Piteåfödda Lina Danielsson mer än vad hon först föreställde sig.

– Jag visste ju vad Piteå hade att erbjuda men för mig var det viktigt att hitta ett intressant jobb som utmanar mig. Det fick jag på Smurfit Westrock, säger Lina Danielsson.

Berätta om ditt jobb!

– Smurfit Westrock är en global förpackningstillverkare som verkar i 40 länder och med cirka 100 000 anställda. Pappersbruket här i Piteå är Europas största och vi är också kommunens största privata arbetsgivare. Jag har jobbat på bruket sedan 2003. Jag började som trainee på inköp och hann ha alla roller på den avdelningen. Idag är jag logistikansvarig för färdigvaran som lämnar våra grindar och går ut till kunderna.

Vad är det som har fått dig att stanna kvar?

– Att det alltid har känts utmanande och intressant. Det är en dynamisk arbetsplats med de bästa kollegorna. Produktionen är under normal drift fossilfri, vilket också känns bra. Jag märker att jag blir mer och mer luststyrd – och jag tycker verkligen att jobbet är så kul. Speciellt med den internationella touchen. Det går nog inte att få ett mer internationellt jobb i Piteå. Jag skriver och pratar engelska varje dag.

Foto: Sanna Dahlén

Vad är det bästa med att bo i Piteå?

– Det är en bra plats för balans mellan jobb och fritid. Men jag skulle säga att Piteå är en bra plats att bo på oavsett var man jobbar. Det ger ett lugn att veta att man inom några minuter kan vara ute i naturen. Och så är det nära till alla aktiviteter oavsett vad man är intresserad av. Våra långväga gäster brukar säga att det inte är så trångt här. Det absolut bästa skulle jag säga är människorna.

På vilket sätt?

– Jag upplever att människorna som bor i Piteå värnar om platsen och det öppnar möjligheter. Det är inte så svårt här. Sedan är det en bra stad för barn. Det är tryggt och nära till det mesta. Fjäll, stad och skog.

Vad kan du inte vara utan?

– Något jag har insett när jag reser en del är hur mycket jag uppskattar närheten till havet. Det finns en viss frihet i att kunna se ut över horisonten. Logistiken av Smurfit Westrocks färdiga produkter underlättas av att vi är en kuststad då vi exporterar 90 procent av det vi tillverkar och då större delen dessutom skeppas ut från Piteå hamn. Privat tycker jag verkligen om Piteå skärgård.

Vad gör du helst när du är ledig?

– Jag har lite för många fritidsintressen. Kör skoter och fiskar. Annars tränar jag gärna. Åker skidor och promenerar. Jag lägger också lite tid på föreningen Lilla Hjärtat i Piteå som jag var med och startade för 13 år sedan. Men det mesta av min tid går just nu till barnens aktiviteter.

Lina och Port of Piteå gör Piteå till en mer spännande plats att bo på.

Fakta/Lina Danielsson

Ålder: 47 år.
Bor: I villa på Djupviken i Piteå.
Gör: Regional logistikchef Skandinavien på Smurfit Westrock.
Smultronställe: Piteå skärgård, Grisberget och isbanan vid Norrstrand.

Dela sidan med en vän

Min story

”Det är väldigt tryggt och lugnt här i Piteå och det känns bra att kunna ge barnen den uppväxten”

I intervjun berättar Josefine bland annat om hur det är att vara influencer, hur det var att flytta upp till Piteå, hur det känns att barnen får växa upp i Piteå och hur hon träffade Emil Hansius.
Attraktivt boende

Kyrkbyn i Öjebyn – historiens vingslag fascinerar

Vi stannar till och andas in den kyliga kvällsluften. Det är något med den här platsen som bjuder in och fascinerar, historiens vingslag känns så närvarande. Vi blir stående en stund innan vi fortsätter mot bilen och kör hemåt. Kyrkbyn är helt enkelt en plats lätt att älska.
Min story

”Vi vill att Piteå ska bli känt som en stad där vi bryr oss om varandra och där vi hjälps åt.”  

Allt började med en vilja att göra skillnad. Det blev startskottet för föreningen Lilla Hjärtat, där omtanke och gemenskap har fått växa till något som berör hundratals människor i Piteå varje år. Genom julfiranden, aktiviteter och guldkant i vardagen skapar föreningen minnen och möjligheter för barn som annars kanske hade gått miste om dem. Med små handlingar som gör stor skillnad skapar föreningen aktiviteter för de barn och familjer som behöver det mest. Det här är berättelsen om hur engagemang och en stad som bryr sig kan göra skillnad.  
Min story

”Jag skulle vilja att det är Piteå som är den första staden man tänker på när man tänker på norra Sverige”

För gemene man är Emil känd som den humoristiska Pitebon som dricker cola ur en stövel, reagerar på TikTok's och kända svenska program, där han gärna slänger dåliga klipp i soptunnan. Vi fick en intervju med den omtyckta Piteå-ambassadören, där han berättar bland annat om uppväxten i Piteå, hur det kom sig att han började med YouTube, vad han har lärt sig sedan han fick barn och vad det innebär att vara "Pite-rik".
Mer av kul

”När man förstår hur tufft många ungdomar faktiskt har det och mår då finns ingen tvekan i hur mycket det här är värt”

När Malmgatan 5 slog upp dörrarna för första gången en kylig oktoberkväll 2023, strömmade ungdomarna in. Närmare 100 personer letade sig till den nyöppnade ungdomsgården, och sedan dess har lokalerna fyllts av skratt, gemenskap och nya vänskaper varje helg.
Attraktivt boende

Piteå om våren – en plats lätt att älska!

I älven som slingrar sig genom byn börjar isen röra på sig, spricker och släpper taget. Det brungula vattnet färgar isen och drar flaken med sig i sakta mak ner mot kraftverket. Jag tänker på hur vi brukade stå där som barn, nyfikna och lite för nära älvkanten.