Erik Lundberg
Foto: Sanna Dahlén

“I Piteå är det rimligt avstånd till allt”

En perfekt plats som balanserar på rätt sida av gränsen mellan småstadsidyll och storstadskomplex. När Erik Lundberg beskriver Piteå är det med ord som trivsamt, tryggt och med allt inom rimliga avstånd. På 25 minuter åker han från det sociala jobbet på Pireva till en av kommunens ensligare stugor.

Det kanske låter märkligt men faktum är att en stor del av Erik Lundbergs liv har kretsat kring återvinningscentralen på Bredviksberget i Piteå. Uppväxten tillbringades på familjens bondgård i Öjebyn, cirka två kilometer från Bredviksberget. Och även om han idag flyttat från området är det här han nu jobbar.

Vad är grejen med återvinningscentralen egentligen?

– Haha, det är nog snarare återvinningssidan som lockat. Både privat och arbetsmässigt. Jag gick skola för att bli bilmekaniker men insåg att det inte riktigt var min grej. Men återanvändning är spännande. Att fundera på hur vi kan laga och använda vidare. Privat har jag en gammal Harley Davidson som står i garaget som jag försöker få liv i. Det finns något meditativt med det.

Hur då?

– Det är avkopplande att få ihop två delar med varandra, få dem att passa perfekt. När det kommer till motorcyklar har jag märkt att jag hellre meckar med dem än faktiskt åker. Det är en väldigt härlig känsla att få liv i något som varit trasigt och som ingen vill ha.

Hur hamnade du på Pireva?

– Jag har alltid jobbat inom återvinning men inledningsvis inom skrotbranschen. 2017 blev jag arbetsledare på Pireva. Sedan 2020 jobbar jag som driftledare och känner att jag hamnat rätt. Jag tycker om det sociala mellan människor. Det är personalen som driver vår verksamhet, jag vill att de ska trivas och må bra på jobbet. Överlag står vi inför en spännande utveckling på Pireva. Även om det hänt, och fortfarande händer mycket inom återvinning, tror jag att vi bara är i början av vår resa.

Har du alltid bott i Piteå?

– Ja. Någon gång har jag och min fru sagt att det vore kul att prova på att bo i en större stad. Men sen landar vi alltid i: nä, vi gillar att bo här. Jag tycker om småstadslivet, tryggheten och att man vet vad man har och var man har det. Jag tycker att Piteå är unikt på det sättet att stan balanserar på gränsen mellan mindre och större stad. Vi har det nära, gemytliga samtidigt som vi är en turiststad där det finns utrymme för satsningar och större arrangemang.

Foto: Sanna Dahlén

Vad är det absolut bästa med Piteå enligt dig?

– Om man gillar alla årstider – och tydliga årstider – så är Piteå den perfekta platsen. En fantastisk sommarstad då det händer mycket och så riktiga vintrar med nära tillgång till skidåkning och fjäll. Överhuvudtaget är det rimliga avstånd till allt här.

Vad gör du och familjen på fritiden?

– Det blir mycket träning. Vi gillar att vara i naturen. Cyklar eller vandrar i fjällen. Vi har en liten stuga vid Piteälven som vi gärna är i. Vi lyckades hitta den ensligaste stugan i Piteå kommun, 25 min från vårt hus på Pitholm. Det är en stor kontrast men jag söker mig gärna bort från folk när jag är ledig.

Vad skulle du tipsa om till någon som aldrig besökt Piteå?

– Jag skulle säga att Piteå utmärker sig för sin bredd. Så de allra flesta kan nog hitta något som de tycker om här. Men om man vill se något udda tycker jag att man ska gå ned till Konstparken vid kanalen. Där finns mycket att se, bland annat Torbjörn Bergs enastående konst. Han har samlat skrot och skapat fantastiska konstverk. Jag har följt hans resa sedan han började. Han samlade mycket skrot, bland annat på min tidigare arbetsplats. Så vissa av hans verk har jag fått bistå med material till.

Erik och Pireva göra Piteå till en mer hållbar plats att bo på.

Fakta/Erik Lundberg

Ålder: 38 år.
Bor: I villa i Pitholm i Piteå.
Gör: Driftledare på Pireva.
Smultronställe: Stugan vid Piteälven.

Dela sidan med en vän

Min story

Hur låter en stad? Hans har tonsatt Piteå

Med elektroniska toner, nynnande slingor och en känsla för platsen har tonsättaren Hans Lennart Jonsäll skapat ett musikaliskt porträtt av Piteå. Men hur låter egentligen en stad? Kan man höra skogen? Känna kusten? Fånga stämningar och människor i en enda melodi? Det är precis vad Hans har försökt göra i ett lite annorlunda uppdrag, nämligen att tonsätta Piteå. Resultatet är en ny musikslinga som kommer att höras i Piteå Stories podden, i sociala medier och i annat material som berättar om platsen Piteå. Musiken ska skapa känsla, igenkänning och närvaro.
Min story

“Det är ingen kriminalitet här och jag är aldrig rädd när jag går hem från kompisarna eller jobbet på kvällen.”

Från krigets Eritrea till tryggheten i Piteå. När Selamawit Yohannes kom till Sverige efter tre år på flykt var det lugn och ro hon längtade efter – och det fann hon i Piteå. I dag arbetar hon som undersköterska och beskriver staden som en plats full av vänliga människor och trygghet.
Starkt näringsliv

För ett bättre Piteå – en ny mötesplats växer fram på Acusticumområdet 

Vad kan vi tillsammans göra för att skapa en bättre framtid för våra unga? Det är en fråga som lett till många viktiga samtal på bred front och har väckt initiativ från flera håll inom Piteås näringsliv. Bakom initiativet För ett bättre Piteå står Piteå Science Park, Piteå Näringsfastigheter och Piteå kommun. Tillsammans med andra aktörer vill de skapa en trygg och meningsfull mötesplats där ungas välmående sätts i centrum.
Min story

“Jag vill att alla ska bli sedda av mig”

Under åren har Magnus hunnit vara både spelare, kassör, ordförande, ledare och allt-i-allo. Han har startat pojklag, flicklag och damlag, och ritat fler spelplaner än de flesta ser i sin livstid.
Attraktivt boende

Försommarkvällar på Rådhustorget

Jag kommer gående mot Rådhustorget, och redan på håll ser jag hur folk har slagit sig ner överallt. Några äldre sitter på bänkarna utanför museet och tittar på folk som går över torget. Vid uteserveringarna sitter par och kompisgäng, en del med något kallt att dricka, andra njuter av en härlig middag och några bara scrollar på sina telefoner medan de småpratar.
Attraktivt boende

“Byarna och landsbygden är en av våra största styrkor, här finns både drivkraft och en stark gemenskap”

Med sina över 40 byar, från kust och skärgård till jordbruksbygder och skogslandskap, är landsbygden en av Piteås största tillgångar.