Lina Danielsson
Foto: Sanna Dahlén

“Från Piteå når jag hela världen”

Efter en svängom ute i världen tog kärleken henne hem igen. Med ett utmanande jobb högt upp på önskelistan började Lina Danielsson på Smurfit Westrock.
Idag sitter hon på ett av Piteås mest internationella jobb, samtidigt som lugnet finns precis bakom knuten.

I Philadelphia saknade hon det varma och genuina en mindre stad ofta erbjuder. I Göteborg var det bristen på vinter och tydliga årstidsväxlingar som fick henne att längta hem. Att landa hemma har gett Piteåfödda Lina Danielsson mer än vad hon först föreställde sig.

– Jag visste ju vad Piteå hade att erbjuda men för mig var det viktigt att hitta ett intressant jobb som utmanar mig. Det fick jag på Smurfit Westrock, säger Lina Danielsson.

Berätta om ditt jobb!

– Smurfit Westrock är en global förpackningstillverkare som verkar i 40 länder och med cirka 100 000 anställda. Pappersbruket här i Piteå är Europas största och vi är också kommunens största privata arbetsgivare. Jag har jobbat på bruket sedan 2003. Jag började som trainee på inköp och hann ha alla roller på den avdelningen. Idag är jag logistikansvarig för färdigvaran som lämnar våra grindar och går ut till kunderna.

Vad är det som har fått dig att stanna kvar?

– Att det alltid har känts utmanande och intressant. Det är en dynamisk arbetsplats med de bästa kollegorna. Produktionen är under normal drift fossilfri, vilket också känns bra. Jag märker att jag blir mer och mer luststyrd – och jag tycker verkligen att jobbet är så kul. Speciellt med den internationella touchen. Det går nog inte att få ett mer internationellt jobb i Piteå. Jag skriver och pratar engelska varje dag.

Foto: Sanna Dahlén

Vad är det bästa med att bo i Piteå?

– Det är en bra plats för balans mellan jobb och fritid. Men jag skulle säga att Piteå är en bra plats att bo på oavsett var man jobbar. Det ger ett lugn att veta att man inom några minuter kan vara ute i naturen. Och så är det nära till alla aktiviteter oavsett vad man är intresserad av. Våra långväga gäster brukar säga att det inte är så trångt här. Det absolut bästa skulle jag säga är människorna.

På vilket sätt?

– Jag upplever att människorna som bor i Piteå värnar om platsen och det öppnar möjligheter. Det är inte så svårt här. Sedan är det en bra stad för barn. Det är tryggt och nära till det mesta. Fjäll, stad och skog.

Vad kan du inte vara utan?

– Något jag har insett när jag reser en del är hur mycket jag uppskattar närheten till havet. Det finns en viss frihet i att kunna se ut över horisonten. Logistiken av Smurfit Westrocks färdiga produkter underlättas av att vi är en kuststad då vi exporterar 90 procent av det vi tillverkar och då större delen dessutom skeppas ut från Piteå hamn. Privat tycker jag verkligen om Piteå skärgård.

Vad gör du helst när du är ledig?

– Jag har lite för många fritidsintressen. Kör skoter och fiskar. Annars tränar jag gärna. Åker skidor och promenerar. Jag lägger också lite tid på föreningen Lilla Hjärtat i Piteå som jag var med och startade för 13 år sedan. Men det mesta av min tid går just nu till barnens aktiviteter.

Lina och Port of Piteå gör Piteå till en mer spännande plats att bo på.

Fakta/Lina Danielsson

Ålder: 47 år.
Bor: I villa på Djupviken i Piteå.
Gör: Regional logistikchef Skandinavien på Smurfit Westrock.
Smultronställe: Piteå skärgård, Grisberget och isbanan vid Norrstrand.

Dela sidan med en vän

Min story

Hur låter en stad? Hans har tonsatt Piteå

Med elektroniska toner, nynnande slingor och en känsla för platsen har tonsättaren Hans Lennart Jonsäll skapat ett musikaliskt porträtt av Piteå. Men hur låter egentligen en stad? Kan man höra skogen? Känna kusten? Fånga stämningar och människor i en enda melodi? Det är precis vad Hans har försökt göra i ett lite annorlunda uppdrag, nämligen att tonsätta Piteå. Resultatet är en ny musikslinga som kommer att höras i Piteå Stories podden, i sociala medier och i annat material som berättar om platsen Piteå. Musiken ska skapa känsla, igenkänning och närvaro.
Min story

“Det är ingen kriminalitet här och jag är aldrig rädd när jag går hem från kompisarna eller jobbet på kvällen.”

Från krigets Eritrea till tryggheten i Piteå. När Selamawit Yohannes kom till Sverige efter tre år på flykt var det lugn och ro hon längtade efter – och det fann hon i Piteå. I dag arbetar hon som undersköterska och beskriver staden som en plats full av vänliga människor och trygghet.
Starkt näringsliv

För ett bättre Piteå – en ny mötesplats växer fram på Acusticumområdet 

Vad kan vi tillsammans göra för att skapa en bättre framtid för våra unga? Det är en fråga som lett till många viktiga samtal på bred front och har väckt initiativ från flera håll inom Piteås näringsliv. Bakom initiativet För ett bättre Piteå står Piteå Science Park, Piteå Näringsfastigheter och Piteå kommun. Tillsammans med andra aktörer vill de skapa en trygg och meningsfull mötesplats där ungas välmående sätts i centrum.
Min story

“Jag vill att alla ska bli sedda av mig”

Under åren har Magnus hunnit vara både spelare, kassör, ordförande, ledare och allt-i-allo. Han har startat pojklag, flicklag och damlag, och ritat fler spelplaner än de flesta ser i sin livstid.
Attraktivt boende

Försommarkvällar på Rådhustorget

Jag kommer gående mot Rådhustorget, och redan på håll ser jag hur folk har slagit sig ner överallt. Några äldre sitter på bänkarna utanför museet och tittar på folk som går över torget. Vid uteserveringarna sitter par och kompisgäng, en del med något kallt att dricka, andra njuter av en härlig middag och några bara scrollar på sina telefoner medan de småpratar.
Attraktivt boende

“Byarna och landsbygden är en av våra största styrkor, här finns både drivkraft och en stark gemenskap”

Med sina över 40 byar, från kust och skärgård till jordbruksbygder och skogslandskap, är landsbygden en av Piteås största tillgångar.